13. april 2012

Bo odprta razprava o Acti prinesla spremembe?

Včeraj smo se udeležili konference o sporazumu Acta, ki je na pobudo Skupine S&D potekala v Evropskem parlamentu v Bruslju. Na Inštitutu za elektronsko participacijo pozdravljamo odprtost razprave, ki je med seboj soočila predstavnike sindikatov, medijske, zabavne in umetniške industrije, ponudnike internetnih storitev, predstavnike znanstvene in drugih skupnosti. A nejasnosti še vedno ostajajo, alternative pa ni. Vprašanje, kaj bo, če Acta ne bo sprejeta in kaj bi bilo boljše kot ta sporazum, je izzvenelo in ostalo neodgovorjeno.

Po mnenju številnih navzočih, med katerimi so bila vrata končno odprta tudi civilni družbi in strokovnjakom, sporazum predstavlja grožnjo za svobodo govora ter komunikacijsko in informacijsko zasebnost na internetu.

Splet je prostor, ki ima prav gotovo veliko pasti in ki omogoča lažje poti do kršenja avtorskih pravic, a je tudi prostor svobodnega izražanja, ustvarjanja, celo političnega udejstvovanja. S tem, da ta prostor omejimo na tak način kot to želi urediti sporazum Acta, stopamo korake nazaj, čeprav nas digitalna doba že prehiteva. Inštitut za elektronsko participacijo zato ponovno poziva k spremembi določil sklopa 5. Uveljavljanje pravic intelektualne lastnine digitalnem okolju v smeri inovativnejših, uporabnikom interneta razumljivejšim in k temeljnim demokratičnim svoboščinam usmerjenih modelov varovanja intelektualne lastnine.

Kaj se bo zgodilo? Občutki so pozitivni, veliko je nasprotnikov, tudi med predstavniki Evropskega parlamenta, na katerega trenutno polagamo veliko upov in ki bo o sporazumu predvidoma glasoval še pred poletjem. A kar nekaj je tudi podpornikov Acte in navidezni občutki lahko varajo.